maandag 13 oktober 2014

Gezamenlijk eten


De Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) heeft gezegd, “Eet gezamenlijk, want de zegeningen horen bij het gezelschap.” [Ibn Majah]

Barakah (=zegeningen) ontstaan als men in gezelschap eet, en je moet niet denken ‘is er wel genoeg eten’. Jaabir ibn 'Abdullaah (Radiullaahu anhu) overleverde, dat de Profeet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) heeft gezegd: 'De (hoeveelheid) eten voor één persoon is genoeg voor twee personen. En de (hoeveelheid) eten voor twee personen is genoeg voor drie personen. En de (hoeveelheid) eten voor drie personen is genoeg voor vier personen.' [Muslim, Ahmad, at-Thirmidhi, ibn Majah]

Het is de Sunnah van de Profeet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) om gezamenlijk te eten; het zorgt voor broeder- en zusterschap en het versterkt de familie banden. En vooral het laatste geeft nog een extra zegening, jouw levenslengte wordt vergroot subhanAllaah.

De Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) heeft gezegd, “Degene die graag wilt dat zijn Rizq (voorzieningen) en zijn leven verlengt worden, moet goede banden onderhouden met zijn familie.”
[Bukhari & muslim}

De Italiaans gezegde "Chi mangia solo, crepa solo" (=Degene die alleen eet, sterft (eenzaam) alleen) geeft aan dat het goed is om gezamenlijk te eten. Gezamenlijk eten geeft veel meer voordelen dan gedacht. Een familie die gezamenlijk eet is een hechte familie waarin gecommuniceerd wordt, ideeën worden uitgewisseld en waar advies wordt gegeven. Zo is het ook de reden dan we gezamenlijk het gebed horen te verrichten en elke vrijdag gezamenlijk naar de vrijdagpreek luisteren. 

Vandaag de dag zijn we het contact met onze kinderen/familie kwijt doordat iedereen alleen eet, achter zijn I-pad of tv of verstopt in ieders eigen kamer. Dit is de werkelijkheid die we om ons heen zien en hopelijk keren we terug naar de vergeten Sunnah zoals het gezamenlijk eten uit één bord waarin zich Barakah (zegening) bevindt. Welk ieder van ons hard nodig heeft.

Wahshee Ibn Harb overleverde dat de metgezellen van Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) hebben gezegd, “O Boodschapper van Allaah, we eten maar we raken niet vol (verzadigd).” Hij zei, “Waarschijnlijk eten jullie niet gezamenlijk? Ze zeiden, “Ja dat klopt.” Toen zei de Boodschapper van Allaah, “Eet gezamenlijk en noem de naam van Allaah erover (Bismillaah) en als resultaat zal het gezegend zijn voor jullie.”
[Abu Dawud en Shaykh al-Albaani heeft de Hadith authentiek verklaard]

Shaykh ibn al-‘Uthaymeen heeft gezegd: “Dit geeft aan dat het belangrijk is om gezamenlijk te eten uit één bord, dus als er nou vijf of tien mensen zijn, het beste is om gezamenlijk te eten uit één bord, afhankelijk van de situatie. Waarlijk, wanneer men dit verricht dan zal Barakah neerdalen, terwijl als men alleen eet zal de Barakah verdwijnen.

Dit kwam ook voor in het Blue-Zones onderzoek, waar de mensen gezond oud werden en een paar van de redenen waren de sterke familiebanden en het gezamenlijk eten. Iedereen weet, dat wanneer men met de gehele familie gezamenlijk eet uit één bord, de gezelligheid vanzelf komt, door de zegeningen die neerdalen. En dat iedereen gezond gevuld zit na het eten.

`Abdullah bin Busr (radiAllaahu ‘anhu) overleverde, dat de Profeet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) een grote bord had genaamd Al-Gharra’, welke gedragen werd door vier man. Op een dag, toen de Metgezellen klaar waren met het Duha gebed, werd Al-Gharra’ gebracht gevuld met brood, vlees en bouillon, en ze gingen erom heen zitten. Toen er steeds meer mensen kwamen zitten, ging de Profeet zitten op zijn knieën en ruste op de zolen van zijn voeten. Een bedoeïen zei tegen hem, “Wat voor zit stijl is dat?” waarop de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam) antwoordde, “Waarlijk, Allaah heeft me geschapen als een hoffelijke dienaar en niet als een wrede tiran.” Toen zei de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wa sallam), “Eet van de zijkant van het bord en laat het midden van het bord zodat jouw voedsel gezegend wordt.
” [Abu Dawud]

Het is nu niet zo dat het niet toegestaan is om alleen te eten, in Surah an-Nur, Ayah 61, zegt Allaah subhanahu wa ta’ala : Het is geen overtreding voor jullie om gezamenlijk te eten of apart. Ibn Attiya al-Andalusi zegt in zijn tafisr: Deze manier (het gezamenlijk eten) werd geërfd door de Arabieren van de Profeet Ibrahim (‘alayhi sallam). Profeet Ibrahim at namelijk nooit alleen.

Probeer altijd gezamenlijk te eten, het liefst uit één bord, het was de gewoonte van de Profeet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) om te praten tijdens het eten. Zorg ervoor dat alle verleidingen waardoor tafelen gezellig wordt en niet wordt verhinderd door de tv, Smartphones en Tablets. Geniet van het eten en geniet van de vele gespreksstoffen. En insha Allaah krijg je de beloning van Allaah voor het volgen van de Sunnah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten