maandag 8 september 2014

Surah al-Kahf

Het is voor een moslim aangeraden om elke vrijdag surah Al Kahf te lezen. Hierin bevinden zich namelijk vier belangrijke verhalen. We zullen nu één daarvan bespreken, namelijk het verhaal van de jongeren in de grot, ook wel Ashab al-Kahf genoemd. Welke les, op het gebied van voeding, kunnen we hieruit halen?

Ashab Al-Kahf waren een groep monotheïstische jongeren die toevlucht namen in de grot. Ze waren gevlucht omwille van Allaah en eenmaal in de grot aangekomen vielen zij in slaap en dat duurde meer dan 300 jaar. Toen zij, na 300 jaar, wakker werden zochten ze naar azkah ta’aman (=puurste voedsel).

En zo wekten Wij hen op, opdat zij elkaar zouden ondervragen. Één van hen zei:"hoe lang hebben jullie (hier) verbleven?" Zij zeiden: "wij verbleven (hier) een dag of een gedeelte van een dag." Zij zeiden: "Jullie Heer weet beter hoelang jullie (hier) verbleven. Stuurt dan één van jullie met dit geld van jullie naar de stad en laat hem kijken welk voedsel het beste is en laat hem daarvan levensvoorziening voor jullie meenemen, en laat hem niet naar één van jullie informeren." [Surah al-Kahf, Ayah 19]

Een les die we uit dit verhaal kunnen halen is dat we dagelijks ons best moeten doen om pure gezonde voedsel te eten. Elke cel in je lichaam verlangt namelijk naar pure voedsel.
De ziel wordt ook gevoed met het puurste zoals de Quran en Salaah (het gebed). En soubhanAllaah dat zijn zaken die onze Barmhartige God vanuit de hemel heeft neergezonden naar de mens.

Het lichaam wordt gevoed met hetgeen wat uit de aarde komt in zijn pure vorm. Deze jongeren waren dus waakzaam op hun Fitra (natuurlijke aanleg) in beide zaken, ziel en lichaam. Probeer zoveel mogelijk puur en gezond te eten en zorg goed voor zowel je lichaam en ziel, want het is een geschenk van Allaah.

Een gezegende vrijdag toegewenst :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten