maandag 13 oktober 2014

Neus reinigen



Overgeleverd door Abu Huraira (radiAllaahu ‘anhu) dat de Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) heeft gezegd, “Als iemand van jullie wakker wordt, dan dient hij zijn neus drie keer te snuiten (door water op te snuiven en uit te snuiten). Voorwaar, de Shaytan overnacht in (de binnenkant van) de neus.” (Bukhari en Muslim)

De Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) geeft ons aan dat we onze neus goed moeten schoonmaken en dit is niet alleen tijdens het wakker worden, maar ook bij elke Wudu (wassing). Vele mensen wassen hun gezicht in de ochtend maar vergeten daarbij hun neus grondig schoon te maken.

Het schoonmaken van de neus is uitstekend ter preventie van infecties van de bijholten van de neus (holtes in de beenderen van het gezicht), het maakt de neusharen goed schoon, het voorkomt neusbloedingen en het helpt tegen verkoudheid. De neus gaat hierdoor beter ademen en je reukvermogen verbetert.

Vele doktoren zeggen ook dat het goed schoonhouden van je neus helpt tegen infectie van de oren en keel. Mensen die last hebben van hooikoorts moeten deze handeling verrichten en zullen spoedig resultaat zien.

In de bijholten en slijmvliezen zijn er microscopische haren, ook wel Olfactorische Cilia genoemd. Ze vibreren allemaal in dezelfde richting en onder een microscoop lijkt het op een maïsveld die meebeweegt met de wind. De cilia zijn bedekt met een laagje slijm en vangen stof, bacteriën, pollen en witte bloedlichaampjes op. Wanneer het slijm opdroogt, verliest het zijn functie. Dus door water in te snuiven en uit te snuiten, blijft de slijm zijn werking doen. De Cilia haren voeren zo het opgevangen stof weg en vele allergieën verdwijnen. Een gezondere neusflora zonder bijwerkingen van medicijnen, waardoor je heerlijk kunt ademen.

Het is een makkelijk proces die dagelijks gehanteerd kan worden; een beetje water in je handpalm, goed insnuiven en dan met je linker wijsvinger en duim uit snuiven. Herhaal dit dan drie keer. Het geeft op het begin misschien een apart gevoel, maar dat went.

Alle lof is aan Allaah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten